Софийският Tour de Зарезан – когато София изглежда чудесно през февруари…

Hedonistas,

Преди темата за 14 февруари да е окупирала 100% от колективното фейсбук съзнание, да се върнем за малко към миналата събота, когато с удоволствие останах в София с абсолютно целенасоченото намерение да посетя Софийски Квартелен Tour de Зарезан. Чудесна инициатива, която радва душата втора година.

Какво й е чудесното на инициативата?

Един лежерен (даже слънчев следобяд), 5 локации в центъра на нашата прекрасна столица, 19 изби, 38 вина…Абсолютно достойно за посещение събитие и всъщност най-лесният начин да се запознаеш със страхотни вина, винени хора и тематични места.

И въпреки че не пробвах всички вина искам догодина да е два дни с още повече локации и нови винени проекти. Ще е добре на начална спирка да раздават хляб за из път, а и да не забравяме чанта на колелца за повече винен капацитет…

Но да бъдем сериозни…

Избите, които участваха са част от БАНЛВ – сложно име, зад което стои сдружение на независимите лозаро-винари или иначе казано отдадени, в много от случаите семейни винарски изби и проекти, които ценят всеки етап от пътя на своите вина – от отглеждането на гроздето до бутилирането. Има все по-интересни и много качествени вина, така че всеки, който иска да пие хубаво българско вино, може да им хвърли по едно око и минимум една чаша (имам предвид по око на всяка изба, разбира се…).

Общност – ами, хубаво е – има настроение, усмихнати хора с чаша в ръка, приятни разговори, от които няма как поне един да не запали искрено любопитството ти. Всичко това са лично събрани bits & bytes, които грижовно прибираш на специалното винено място директно в сърцето (трети рафт, вляво). И нещо още – бавно, но винената общност се разширява. Нови хора, млади хора, различни хора, доста хора…

Винените места – те са важни по едни много причини (за това някой ден отделно), но на кратко казано на такъв тип места чувстваш повече свобода да тестваш и да питаш, непринудена атмосфера да споделиш впечатление и шанс да опознаеш по-непосредствено виното и хората около него. Тук е моментът да споменем и че Vino Orenda заедно с БАНЛВ са организатор на тази прекрасна идея. Всяко от участващите 5 места си заслужава вашето внимание и поне за тези, които аз посещавам, знам, че винаги ще ви посрещнат с усмивка, ще разкажат нещо ново за виното и вероятно няма да си тръгнете без чаша / бутилка или повече хубаво вино.
📌 Vino Orenda Wine Shop
📌 Grape Central
📌 Купаж
📌 Bistrello
📌 Enjoywine

Тези дни ще споделя личните ми винени “битс & байтс” от този лежерен следобед – за дивите дрожди, едно оранжево вино, сложно име като гевюрцтраминер, номадския дух и зелената чушка в един каберне фран…има и още ☺.

Ще се видим на следващия квартелен #Tourdezarezan

It’s my pleasure,
Hedonista