PET-NAT с история, аромат на круши и много лек характер

Думата Pét-Nat чух за първи път преди може би две-три години и оттогава имах възможността да пробвам много приятни български пенливи вина, направени по тази технология.

За мен едно от най-големите очарования на виното е, че те изненадва постоянно и е необятно като територия за опитване и откривателстване. А Pét-Nat вината определено правят това с теб – карат те да се изненадваш. И въпреки че съм си мислела винаги, че не съм фен на по-плодови и по-сладки вина, се оказа, че съм – просто, когато пиеш хубаво вино, то е такова, каквото трябва да бъде – балансирано, красиво и си носи свой уникален характер…

Този март се запознах и с първия ми френски Pét-Nat. Още съм очарована и с нетърпение очаквам следващата ни среща на 6-7.04. на French Time of Mine.

Приятно ми е да се запознаем, аз съм Льо Проприетер / Le Propriétaire …

11 ч. сутринта, делничен, вече официално пролетен ден, малка среща за предстоящото French Time of Mine.
Прекрасен момент да се появи това вино – със своите 6% алкохол, по френска традиция, то е чудесно за ранен аперитив или късна закуска…

Още със своя сламено-жълт цвят и фини малки мехурчета стана ясно, че ще е интересно.
И после ароматът – деликатен и изненадващ – летни КРУШИ и както специалистите казват – ябълки Reinette (непознат за мен сорт, но някой ден във Франция задължително ще ги опитам ;).
Виното се доказа с лек и плодов характер, с лека киселинност и постоянно усщане за мехурчета в устата, така че отношенията ни останаха свежи и след няколко чаши и доза сладост. ☺

Tака леко и предразполагащо пенливо изкушение, че човек не предполага колко много история има зад гърба си.

Pétillant Naturel, или Pét-Nat, за кратко, e модерен сега, но Pét-Nat от Лиму датира отпреди пенливите вина на Шампан.
Pét-Nat се произвежда по различен начин от шампанското – първичната ферментация се спира преди бутилиране, позволявайки на въглеродния двуокис да се произвежда от естествени захари от гроздето.
В началото на 16-ти век в Лиму бенедиктинските монаси произвеждат първото естествено пенливо вино в света и то е по тази технология и именно от този сорт – Музак.
5 века по-късно, традицията на PET-NAT е запазена и пак се връщаме на нашия Льо Проприетер – направен от 100% Музак (Бланкет) – древен сорт грозде, отглеждан единствено в район Лиму на Лангедок.
100% ръчен гроздобер. Сокът се избистря чрез студено утаяване. Ферментацията е спряна, виното се филтрира и охлажда. След това частично ферментиралата гроздова мъст се бутилира и температурата на околната среда се повишата, за да се възобнови ферментацията. И накрая, при идеалния баланс между алкохол под налягане и естествена остатъчна захар, ферментацията окончателно се спира, чрез внезапен термичен шок.
Производител (отново с мноого традиция): Sieur d’Arques

На нашия лежерен следобяд French Time of Mine ще комбинираме Льо Проприетер с лек мус баварезе с карамел, круши и кроканови трохи от Cake Box…Жестоко е!

И накрая…Защо толкова детайли за това вино – защото винаги откровено ми харесва колко по-близко от очакваното е историята в света на виното и изненадата от откритието на ново вино или цяла нова категория вина…

Ако заинтригувам и само още 1 човек да започне своето пътешествие към пенливото вино и PET-NAT, ще е достатъчно.

Експериментирайте и пийте хубави вина! ☺

Очакваме ви на 6-7.04. в Cake Box, за да изкараме заедно един лежерен уикенд.

It’s my pleasure,
Hedonista

п.п. Благодаря на Кристиан от Мулен за запознанстовото с това вино